Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank. De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren" waarna de fraudeur alle inloggegevens opslaat.

Microsoft Techscam

We krijgen de laatste dagen weer veel berichten van klanten die telefonisch benaderd worden door een medewerker van Microsoft.
Het gesprek is in het (gebrekkig) Engels en de medewerker meldt dat er een Windows computer zonder actuele virusscanner wordt gebruikt.
Tijdens het gesprek wordt voorgesteld om een en ander op te lossen en wordt er gevraagd om op afstand mee te kijken op de PC.
Als dit is gelukt wordt de PC “gescand” en worden er diverse foutmeldingen getoond. Om deze te kunnen herstellen moet bepaalde software aangeschaft worden. De medewerker helpt daar graag mee en laat u contact maken met de website van de bank. Op dat moment word vaak het bedrag wat betaald moet worden ongemerkt verhoogd. Zo betaalt u dus meer dan u had verwacht voor een “dienst” die helemaal geen dienst was om te beginnen.

Als u dus gebeld wordt door een persoon die claimt van Microsoft te zijn (of een beveiligingsbedrijf) ga hier dan niet op in, maar verbreek de verbinding.

Microsoft zal u nooit zelf bellen of vragen naar wachtwoorden e.d.

Voor meer info kunt u kijken op de volgende website van politie.nl: https://www.politie.nl/themas/microsoft-techscam.html

Wat kunt u doen?

Zorg altijd dat uw apparaat goed beschermd is. Met ESET Internet Security is apparaat en uw mailbox beveiligd en zal de kans op phishing emails heel klein zijn, controleer toch altijd de afzender, onderwerp en spelling. Mocht u gebeld worden door een bedrijf en twijfelt u aan de authenticiteit; verbreek dan direct de verbinding.


Sluiten

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.